فراخوان طرح هم-اندیشی
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:33 عصرمتن زیر توسط مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه صنعتی شریف به خودروبلاگ ارسال شده است. امیدوارم خودروهای دیزلی سواری بتوانند جایگاه خود را در کشور ما پیدا کنند. البته من تصورم اینست که متاسفانه سیاست دولت چندان با توسعه این نوع خودروها سازگار نیست و آنها بیشتر به فکر گازسوزکردن خودروها هستند تا دیزلی کردن آنها.
برخی دوستان ایمیل می فرستند و سوال می کنند که چگونه می توان با مرکز مطالعات تکنولوژی تماس گرفت. بعرض دوستان می رسانم که می توانید سوالاتتان را از جناب آقای امیر عباس تورانی بپرسید.
83/9/9
فراخوان طرح هماندیشی
بررسی نقش و جایگاه خودروی سواری دیزلی در ناوگان حمل و نقل ایران و جهانپیشدرآمد:
بر طبق مطالعات انجام شده توسط شرکت RICARDO سهم بازار خودروهای سواری دیزلی در اروپا از 30 درصد در سال 2000 به 50درصد در سال 2010 خواهد رسید. هم اکنون در کشور فرانسه بیش از 50 درصد خودروها، از سوخت گازوئیل بهره میبرند و در آلمان این رقم، به 40 درصد میرسد. شرکتهای مرسدس، بیام و، رنو، پژو و فولکس واگن نیز در اروپا پرچمدار خودروهای دیزلی هستند. سوخت دیزل در حدود 25 درصد آلودگی کمتری نسبت به موتورهای بنزینی دارد. یک خودروی دیزلی به راحتی در 100 کیلومتر، 4 لیتر سوخت مصرف میکند اما در یک خودروی بنزینی این رقم 7 لیتر است. 3 لیتر کاهش مصرف در دنیای که بحران انرژی در آن حکمرانی میکند یعنی یک پیروزی بزرگ.
بسیاری این جهت گیری تکنولوژیک به سمت خودروهای دیزلی را ناشی از مزیت نسبی این خودروها از منظر مصرف سوخت می دانند. در صورتیکه اگر مزیت خودروی دیزلی، سوخت ارزان است پس چرا خودروی گازسوز با توجه به سوخت ارزان(گاز) در کشورهای توسعه یافته رشد چشمگیری نداشته است؟ بنابراین خودروی دیزلی فقط بر مبنای مزیت سوخت ارزان توسط تولیدکننده و مصرف کننده اروپائی انتخاب نشده است بلکه فراهم بودن زیر ساختهای مورد نیاز این تکنولوژی، باعث شده است علی رغم قیمت بالاتر نسبت به خودروهای بنزینی، این خودروها مقبولیت عمومی پیدا کنند.
بکارگیری خودروهای دیزلی در کشور با یک چالش جدی مواجه است، خودروهای دیزلی از سوخت گازوئیل با درصد گوگرد بسیار کم استفاده میکند در حالی که گوگرد گازوئیل ایران آنقدر بالاست که سبب بوجود آمدن باران اسیدی میشود. از طرفی با توجه به مصرف روزافزون بنزین و میزان واردات این فراورده، اجرای طرح جامع پالایشگاهها در کشور اجتناب ناپذیر است که با اجرای این طرح میزان تولید گازوئیل کم گوگرد نیز افزایش خواهد یافت.همچنین گزینههایی همچون GTL که روزبهروز اقتصادیتر می شود و قابلیت تولید گازوئیل از منابع گازی کشور را دارد. بنابراین اختصاص بخشی از سهم بازار خودرو به خودروهای سواری دیزلی منطقی جلوه مینماید.
استراتژی گاز سوز کردن خودروها با توجه به نوظهور بودن طراحی یک موتور گاز طبیعی سوز و هزینه های سرسام آور احداث ایستگاههای گاز متعدد (با توجه به پیمایش کم خودروهای گازسوز) به عنوان یک برنامه بلند مدت در کشور مطرح است، در حالیکه استفاده از خودروهای دیزلی نیز میتواند حداقل بهعنوان یک راهبرد میان مدت مطرح باشد. مرکز مطالعات تکنولوژی در راستای اجرای انجام رسالت تصمیم یاری، اقدام به برگزاری هم اندیشی "بررسی نقش و جایگاه خودروهای سواری دیزل در ایران و جهان" با حضور نهادهای قانونگذار و مجری در حوزه انرژی و صنعت می نماید. لذا از کلیه صاحبنظران محترم دعوت می شود در موارد ذیل این مرکز را همراهی نمایند:
1- با ارائه نقطه نظرات و نکات ناگفته بحث خودروی سواری دیزل، فضای کارشناسی این هماندیشی را که بستر مناسبی برای تبادل دانش میان حلقه کارشناسان و حلقه تصمیم گیران و مجریان است غنیتر سازید.
2- متخصصین، کارشناسان و مدیرانی که در ارتباط با موضوع هماندیشی علاقهمندی و یا مطالعاتی داشتهاند به این مرکز معرفی نمائید تا از نقطه نظرات و یا حضور آنها در هماندیشی استفاده شود.
3- مرکز مطالعات دانشگاه صنعتی شریف به عنوان اولین مرکز کانون تفکر در کشور، بهدنبال ایجاد شبکه بهرهوری مصرف سوخت در بخش حملونقل می باشد که یک شبکه فکری و بستر تبادل نظر متخصصین و تحلیلگران و مدیران است. این شبکه تنها یک سایت اینترنتی نیست، یک بانک اطلاعات یا یک خبرگزاری نیز نمیباشد، اگر چه از همه این ابزارها استفاده میکند، اما در اولویت اول سعی میکند دانش تولید شده در یک نقطه را به دست مفیدترین مرکزی که میتواند از آن بیشترین استفاده را بنماید، رسانده و انجام به موقع آن را پیگیری فکری نماید. کمک به تصمیمگیری صحیح در ابعاد کلان ملی، میتواند موجب صرفهجویی در زمان و بودجههای عمومی کشور گردد، همچنین احساس همدلی در میان صاحبنظران، فراتر از مرزهای قانونی، موجبات تسهیل در اجرای تصمیمات میگردد. در این راستا مرکز پذیرای آرا و دیدگاههای صاحبان نظر در این زمینه نیز خواهد بود.
نکته:در صورتیکه اشخاص حقیقی و حقوقی می شناسید که برای دعوت در هماندیشی و یا اطلاع از نظرات آنها، نیاز است به صورت رسمی با آنها مکاتبه شود به این مرکز اطلاع دهید تا نامه های رسمی برای آنها ارسال شود.