دنیای موسیقی(قسمت دوم)
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/4/12:: 10:30 صبحفرمول ساخت گام های ماژور(بزرگ) MAJOR
هر دو نیم پرده میشه یه پرده. پس مثلا سه نیم پرده میشه یک و نیم پرده. با توجه به این توضیحات به طور ساده تر توضیح رو با این استاندارد که حرف T رو یک پرده و حرف S رو نیم پرده بگیریم گام ماژور به صورت زیر تعریف میگردد.شماره ها نت ها هستن( کتاب آموزش گیتار به روش خوان مارتین)
1 T 2 T 3 S 4 T 5 T 6 T 7 S 8
عدد یک نشان دهنده اولین نت میباشد.T به معنای افزایش دو تا نیم پرده( یک پرده) و . S به معنای نیم پرده میباشد.
حالا اگر نت شماره یک دو باشد دو ماژور ساخته میشود. اگر سل باشد سل ماژور و ...
فرمول ساخت گام های مینور هارمونیک
1 T 2 S 3 T 4 T 5 S 6 T+S 7 S 8
T+S به معنای یک و نیم پرده یا سه نیم پرده میباشد.
فرمول ساخت گام های مینور ملودیک
1 T 2 S 3 T 4 T 5 T 6 T 7 S 8
آکورد ها مجموعه ای از نت ها هستند که با هم یا به ترتیب پشت سر هم نواخته میشوند.
آکورد ها در پیانو و گیتار از همین اسکلت بندی انتخاب میشود. مثلا آکورد دو ماژور از نت های گام دو ماژور استفاده میکند.
ساخت آکورد (سه تایی)
آکورد های سه تایی به دلیل سادگی در پیانو و گیتار به این صورت نواخته میشود که تمامی نت ها را نمینوازند مثلا نت اولی و سومی و پنجمی را نواخته و دوباره نت اولی سومی پنجمی از اکتاو بعدی(دوازده نیم پرده بعدی). این حالت اکورد ها را در گیتار و پیانو تشریح میکند. هر چند در گیتار گاهی بدلیل محدودیت سیم ها بعضی نت های دیگر هم فشرده نمیشود.(اکورد دوتایی میشود)
آکورد ها را به صورت زیر نمایش میدهند. اگر ماژور باشد فقط حرف بزرگ اما اگر مینور باشد یک m کوچک کنارش میگذارند.
Do major = C
Do minor = Cm
تعریف دیز و بمل که به ترتیب با علامت های # و b نمایش داده میشود.
اگر هر نتی باهر اسمی را به هر شکل فقط نیم پرده افزایش بدهیم دیز آن به وجود می آید.
اگر هر نتی باهر اسمی را به هر شکل فقط نیم پرده کاهش بدهیم بمل آن به وجود می آید.
مثلا می دیز همان فا میباشد.
گه گدار در حین نواختن در گامی خاص مثلا در ملودی گاهی دیده میشود که از نیم پرده هایی که خارج از گام میباشد استفاده میشود(در پیانو در گام پیش فرض دو ماژور کلید های مشکی نیز برای لحظاتی کوتاه فشرده میشود). این یک تکنیک خاص هست که به نظر من نوازندگان با خلاقیت و تجربه و احساس درونی خودشون گه گدار گام رو تغییرات جزئی میدن و دوباره به گام اصلی بر میگردن . یا گاهی برای لحظاتی نت هارو به صورت کروماتیک مینوازند. که این حالات گیرایی و قدرت بیان آهنگ را به شدت بالا میبره.
نوازندگی رو سعی کنید تا میتونید بر اساس خلاقیت خودتون وانتخاب نت هایی که خودتون ترجیح میدین و همزمان ارتباط قویی که با احساساتتون بر قرار میکنید بنوازید و به طور همزمان در لحظه ای کوتاه از تکنیک های از قبل آموخته شده استفاده کنید.. سعی کنید آهنگ بسازید سعی کنید حرف زدن رو با گیتار یا بقیه ساز ها یاد بگیرید نه این که منحصرا از کتاب نت بخونید یا جای نت ها رو حفظ کنید. (اساس گیتار فلامنکو) البته خوب قبلش نیاز هست که پنجه های قوی برای گرفتن فرت ها و خلاصه این که تکنیک ها کاملا تمرین شده باشه. تا خلاقیت بهتری نشون داده بشه.
اصطلاحا بداهه نوازی کنید. حرف دلتون رو بزنید نه صرفا تقلید کنید.
سعی کنید همیشه به آهنگ ها گوش کنید و در اونا دقیق بشید. اونارو تو ذهن مجسم کنید لمس کنید و تغییر بدید و همزمان با ارتباط قویی که با احساساتتون دارین آهنگ بسازید.
حتی سعی کنید وقتی آهنگی رو میشنوید و با حتی سوت میزنید دقیقا بتونید حس کنید چند نیم پرده تغییر نت دارید. یکی؟ دو تا؟
لازمه بگم هیچی برای یه نوازنده از داشتن یه گوش قوی(منظور درک و تفکیک صدا به وسیله مغز که با تمرین قوی میشه) مهم تر نیست اما به نظر من گوشی کار کردن اهنگ هارو حس کردن خیلی نفع بزرگیه. خیلی گیتاریست ها یه سری نت هایی که از قبل یاد گرفتن رو همیشه کار میکنن و سرعتشون رو بالا میبرن اما اصلا قصد آهنگ سازی و خلاقیت و ارتباط با حس قوی درونیشون ندارن.
خوب . گام رو معرفی کردیم. حالا بریم سراغ چیزای دیگه. این که چطور یک آهنگ ساخته میشه و اصلا یک آهنگ چی داره. چه اجزایی داره چه قسمت هایی داره نت نویسی چیه؟
برای نت نویسی یعنی نوشتن آهنگ ها روی کاغذ از استاندارد هایی استفاده میشه که به ترتیب بررسی میکنیم.
اول خطوط حامل هستند . خطوط حامل 5 خط هستند که به صورت افقی رسم میشوند و نت ها را روی آن ها مینویسیم.. حالا چطور این پنج خط را با نت ها ارتباط بدهیم به این صورت هستش که یکی از خط ها را سل میگیریم. حالا به ترتیب بالا که میرویم لا سی دو و ... به ترتیب بالا میره. به خط های زیر نگاه کنید.
______fa_____________________
mi
______re_____________________
do
_______si____________________
la
______sol____________________
fa
______mi____________________
دربالا خط دوم از پایین را سل گرفته و بقیه را بر همین اساس نوشته ایم. اما این که کدام خط سل گرفته شود یا فا یا ... یا مبنا چه باشد را کلید مشخص میکند. کلید موسیقی دقیقا سمت چپ این خط ها در اول کار گذاشته میشود . کلید های مختلفی در موسیقی وجود دارد که اشکال متفاوتی دارند . یک نمونه از آنها کلید سل هست که در ایجا از اون استفاده میکنیم.
خوب حالا کافی هست روی خط ها علامت مورد نظرمون رو بذاریم و از چپ به راست نت نویسی کنیم. اما علامتی که روی هر خط میگذاریم علاوه بر این که بخاطر موقعیتش روی خط ها نشون میده که چه نتی اجرا میشه ، زمان اجرای نت رو نیز ارائه میده.
زمان اجرای نت از شکل نت قابل فهمه. شکل نت میتونه گرد سفید سیاه چنگ دولا چنگ یا غیره. باشه. نت ها به صورت های نت گرد نت سفید نت سیاه نت چنگ نت دولا چنگ نت سه لا چنگ نوشته میشن. ارزش زمانی هر کدوم از اینا دوبرابر ارزش زمانی بعدی هست. مثلا اگه دولا چنگ یک دوم ثانیه باشه سه لا چنگ یک چهارم ثانیه اجرا خواهد شد.