ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/5:: 7:13 عصر
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/5:: 7:13 عصر
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/5:: 7:13 عصر
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/5:: 7:13 عصر
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
شیمی نمکهای مذاب به عنوان سیستم حلال غیر آبی موضوعی است که در سالهای اخیر شکوفا شده است. آشکارترین تفاوتهای آنها در مقایسه با شیمی محلولهای آبی ، عبارتند از: پیوند قوی و ماهیت پایدار این حلالها که با مقاومت حلال در برابر تخریب توسط واکنشهای شدید همراه است و غلظت زیادتر گونههای مختلف ، به ویژه آنیونهای کئوردینانس شونده ، بیش از مقداری است که بتوان در محلوهای اشباع شده در آب بدست آورد
طبقه بندی نمکهای مذاب
بر اساس ساختار مایع ، نمکهای مذاب را میتوان به سهولت به دو گروه تقسیم کرد، هر چند مرز مشخصی بین این دو وجود ندارد.
سیستم حلال های غیر آبی
- اولین گروه شامل ترکیباتی نظیر هالیدهای فلزات قلیایی است که بیشتر به وسیله نیروهای یونی پیوند شدهاند. بر اثر ذوب شدن ، تغییرات بسیار کمی در این مواد پدید میآید. عدد کئوردیناسیون یونها معمولا از شش در بلور به حدود چهار در مذاب سقوط میکند و نظم وسیع موجود در بلور از بین میرود، ولی نظم محلی که هر کاتیون توسط آنیونها احاطه شده است و غیره ، هنوز هم وجود دارد.
نمکهای مذاب همگی به علت وجود تعداد زیادی یون ، الکترولیتهای بسیار خوبی هستند. از لحاظ انجماد سنجی رفتاری عادی دارند و این ، وسیله مفیدی برای مطالعه است. تعداد یونها ، V ، در این سیستمها را میتوان درست مانند سیستم اسید سولفوریک تعیین کرد. مثلا اگر کلرید سدیم حلال باشد، ، و غیره. یک نکته جالب اینکه نمک حاوی یون مشترک ، رفتاری تا حدی غیر عادی دارد، از این جهت که یون مشترک مانند یک ذره خارجی رفتار نمیکند و در نتیجه V کوچکتر است. در محلول کلرید سدیم ،
است.
- گروه دوم شامل ترکیباتی است که در آنها پیوند کووالانسی اهمیت دارد. این ترکیبات معمولا با تشکیل مولکولهای مجزا ذوب میشوند، هر چند ممکن است خود یونش هم صورت گیرد. مثلا جیوه II هالید به صورت زیر یونیزه میشود:
این گروه با حلالهای بی پروتون هالید شباهت دارد. ممکن است محلولهای اسیدی را با افزایش غلظت و محلولهای بازی را با زیاد کردن غلظت تهیه کرد و واکنشهای خنثی بر اثر اختلاط این دو صورت می گیرند.
محلول فلزات
یکی از جالبترین جنبههای شیمی نمک مذاب ، سهولت انحلال فلزات است. مثلا هالیدهای قلیایی مقادیر زیادی از فلز قلیایی مربوط را حل میکنند و برخی از سیستمها (مثلا سزیم در سزیم هالیدها) در کلیه دماهای بالاتر از نقطه ذوب بطور کامل قابل اختلاط هستند. از طرف دیگر ، هالید روی ، سرب و قلع ، مقادیر آن چنان اندکی از فلز آزاد مربوط را حل میکنند که برای تخمین دقیق غلظت آنها باید روشهای تجزیهای خاصی را ابداع کرد.
زمانی تصور میشد که محلول فلزات در نمکهای مذابشان ماهیتا کلوئیدی باشند، ولی نشان داده شده است که این درست نیست. به هر حال ، هیچ نظریه کاملا رضایتبخشی برای تشریح کلیه خواص این محلولها مطرح نشده است. یک فرض مستلزم کاهش کاتیون نمک مذاب به حالت اکسایش پایینتر است. برای نمونه ، محلول جیوه در کلرید جیوه (II) بدون شک متضمن کاهش است.
وقتی مذاب را جامد میکنند، کلرید جیوه (I) باقی میماند.
در محلول فلزات قلیایی در هالیدهای قلیایی کاهش کاتیون ، حداقل به مفهوم تشکیل گونههایی مجزا نظیر امری غیر قابل دفاع است. با اینکه هیچ نظریه قابل قبولی عامی فرمولبندی نشده است، احتمال دارد که در این نمکها بر اثر انحلال یونش صورت گیرد:
تشکیل کمپلکس
نمکهای مذاب محیطی پدید میآورند که در آن غلظت لیگاندهای آنیونی میتواند خیلی بیشتر از آن باشد که در محلولهای آبی میسر است. مثلا ، غلظت یون کلرید در اسید هیدروکلریک غلیظ آبی در حدود 12mol/lit است. در مقابل آن ، غلظت یون کلرید در کلرید لیتیم مذاب در حدود 35mol/lit است. به علاوه هیچ لیگاند رقابت کننده دیگری نظیر وجود ندارد که دخالت کند. در نتیجه امکان دارد که نه تنها یونهای کمپلکس که در محلول آبی کاملا شناخته شدهاند، تشکیل داد:
بلکه آنهایی را که به علت حساسیتشان نسبت به آبکافت نمیتوانند در محلول آبی وجود داشته باشند، نیز ساخت. مثلا:
عدم واکنشگری نمکهای مذاب
بسیاری از واکنشهایی که در محلولهای آبی به علت فعالیت شیمیایی آب ، نمیتوانند صورت گیرند، به سهولت در نمکهای مذاب میتوانند انجام شوند. کلر و فلوئور هر دو با آب واکنش میدهند (دومی شدیدتر) و بنابراین کاربرد این عوامل اکسنده در محلول آبی ، علاوه بر محصولات اکسایشی مورد نظر ، هیدروژن هالید و غیره نیز ایجاد میکنند. استفاده از هالید مذاب مناسب ، این مشکل را برطرف میسازد. حتی مهمتر از آن ، کاربرد هالیدهای مذاب در تهیه این هالوژنها است؛ مثلا:
مثالهای دیگر عبارتند از تولید منیزیم و آلومینیوم و برطرف کردن ناخالصی سیلیکا (مثلا در کوره انفجاری) توسط یک واکنش اسید _ باز در دمای بالا:
نمکهای مذاب کم دما
با اینکه عبارت نمکهای مذاب تصویری از سیستمهای ذوب شده با دمای بسیار بالایی را مجسم میسازند، ولی برخی نمکها در دمای عادی مایعاند. برای نمونه ، اگر کسی دو جامد بلورین کلرید تری اتیل آمونیوم و کلرید مس (I) را مخلوط کند، واکنش گرماگیری صورت میگیرد و روغنی به رنگ سبز روشن تشکیل میشود.
وجود یک سیستم نمک مذاب در دمای عادی به دلایل مختلف مورد توجه قرار گرفته است. مثلا ، برخی از اعمال شیمیایی انجام شده در کلریدهای مذاب با دمای بالا را جهت بازبینی شباهتها و اختلافها میتوان در دمای عادی انجام داد.
کلمات کلیدی :
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
شعبدهباز یکی صافی مخصوص آشپزخانه به دست دارد، یک ظرف بزرگ شیشهای نیز که تا نصف محتوی آب است روی میز قرار دارد، و کنار آن نیز یک پارچ شیشهای پر از آب دیده میشود. نمایشگر مقداری از آب پارچ میخورد، و آنگاه صافی را بالای ظرف
بزرگ نگه داشته، و اظهار میدارد: آب در غربال حمل کردن - برخلاف تصور عموم - کاری ساده است! و در این موقع شروع به ریختن آب در داخل صافی میکند. همه متوجه میشوند، که قطرهای آب پایین نمیریزد. به این ترتیب تقریباً نصف آب پارچ را در توی صافی خالی میکند. و پس از اینکه با شک و تردید تمام، چند لحظه آن را روی ظرفشویی نگه میدارد، به آرامی مقدار کمی آب از لبه صافی توی ظرف بزرگ خالی کرده، و خود صافی را هم داخل آب قرار میدهد. سپس از یک تماشاگر نیز میخواهد، که وی نیز این کار را تکرار کند و آن وقت مجدداً صافی را از توی ظرف خارج کرده، و به دست او میدهد، و تماشاچی بقیه آب را در توی صافی میریزد. مشاهده میگردد، که قطرهای آب در غربال (صافی) باقی نمانده، و همه آن پایین میریزد، دلیل این تردستی چیست؟
به طور خلی ساده، وقتی شعبدهباز آب را در صافی میریزد، توی صافی یک کاسه شیشهای بزرگ - از انواع پیرکس - قرار دارد، که خیلی نازک بوده، و غیرقابل رؤیت است. همچنین ظرف بزرگ شیشهای و روی میز محتوی آب خالص نیست، بلکه دارای «تتراکلریدکربن» و «بنزین» است. وقتی آب دو مایع به نسبتهای مساوی با هم مخلوط شوند، ضریب شکست آن با ضریب شکست شیشه پیرکس یکسان میشود، و اشیای شیشهای پیرکس در داخل آن دیده نمیشوند. شعبدهباز هنگام قرار دادن صافی در داخل مایع مزبور، آن را کمی میچرخاند، تا از صافی خارج شده، و داخل مایع به طور معکوس قرار گیرد. پس اساس شعبدهبازی از این قرار است: هنگامی که شعبدهباز آب را در صافی میریزد، کاسه پیرکس توی آن قرار دارد، اما هنگامی که از مایع درمیآورد، تا آن را به تماشاگر بسپارد کاسه مزبور را توی مایع باقی میگذارد. که البته کسی متوجه آن نمیشود. و مسلماً آب در نوبت تماشاچی از صافی به پایین میریزد
کلمات کلیدی :
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
این بار شعبدهباز اجرای نمایش را به عهده میگیرد، که هیچ تماشاگری با دیدن آن نمیتواند از تعجب خودداری کند. و آن اینکه شعبدهباز در حضور مردم مایعی را در گودی دستش میریزد. و بیآنکه به آن کبریت بزند، شعله آتش در کف دستش زبانه میکشد. او در
جلو سن قدم میزند، و بدون احساس ناراحتی با تماشاگران صحبت میکند، تا مایع تمام شود، و شعله فروکش کند. سپس دستش را با یک دستمال پاک میکند، و به ادامه برنامهاش میپردازد. چگونه این کار ممکن است؟
در اینجا نیز شعبدهباز از علم شیمی استفاده میکند، و هرگز از چشمبندی و مهارت دست، و وارونه جلوهدادن حقایق بهره نمیبرد. شما نیز اگر علاقمند به این گونه نمایشات علمی هستید، کافی است که ابتدا 12 سانتیمتر مکعب سولفیدکربن و 8 سانتیمتر مکعب تتراکلریدکربن تهیه کنید. ابتدا آنها را خوب با هم مخلوط کنید. سپس بدون اینکه کسی متوجه شود، دست خود را روی بخاری نیمگرم، و یا آجری که روی اجاق برقی قرار دارد - و نظایر آن - گرم کنید، و آنگاه مخلوط را در گودی دست خود بریزید، در مدتی خیلی کوتاه مایع شروع به شعله کشیدن میکند، البته این سوختن با بوی خیلی زننده همراه نیست، و حتی میتوان در داخل ساختمان نیز به اجرای آن اقدام کرد.
یادآوری میکنیم، در صورتی که موقعیت مناسب نباشد، تا شما قبلاً دستتان را تا آن حد گرم کنید، میتوانید مایع دست خود را به کمک یک لوله شیشهای مشتعل سازید. یعنی لوله شیشهای را مدت کوتاهی روی شعله اجاق گاز بگیرید و داخل مایع قرار دهید. اگر مواد تازه و مؤثر باشند، این روشها برای مشتعل کردن آن کافی خواهد بود. در غیر اینصورت کبریت بکشید، و به فاصله کمی از آن نگه دارید، مایع شعلهور خواهد شد، اما دست شما آنقدر گرم نمیشود، که غیرقابل تحمل باشد.
کلمات کلیدی :
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
جهت ساخت الکل جامد ابتدا یک لیترالکل متانول تهیه نمائید. سپس 20تا50 گرم پودرصابون تهیه نموده
وانرادر250سی سی الکل بریزید سپس محلول را در روی
چراغ با احتیاط گرم نمائید تا تمام پودر صابون حل شود.درصورت حل نشدن می توانید از 100سی سی اب کمک بگیرید.پس از حل شدن صابون محلول را درباقی
الکل ریخته وکل محلول را در ظرفی که می خواهید الکل جامد شود ریخته وظرف را در یخچال قرار دهید.
پس از چند ساعت الکل جامد شما اماده است و می توانید در قطعات کوچک برش زده واستفاده نمائید.
کلمات کلیدی :
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
این جوهر فقط درنور خورشید ویانور شدیدمرئی می شود
جهت ساخت این جوهر باید 10گرم مولیبدیک اسید رادراب بجوشانید(50سی سی اب)وسپس 10گرم اسیداکسالیک رادر50سی سی اب
حل نموده وبه محلول جوشان مولیبدیک اضافه می کنیم .پس از چند دقیقه جوشش محلول رادرجای خنکی قرار می دهیم تاکریستال ببندد .سپس کریستالها را جمع کرده وجهت استفاده مقداری از ان را دراب سرد حل نموده واستفاده کنید
نوشته ها کاملا بی رنگ است وپس از قرار گرفتن درافتاب یا نور شدید به رنگ ابی در می ایند.می توانید کاغذی راکا ملا به این محلول اغشته کنید وسپس درافتاب قرار داده تا ابی شودودر صورتی
که با اب برروی این کاغذ بنویسید نوشته ها ظاهر خواهند شد.
کپی برداری با ذکر منبع مشکلی ندارد .
نظرم ندین . گناه داره .
کلمات کلیدی :
ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:40 عصر
قایق صابونی
اگر میخواهید قایقی بسازید که با نیروی صابون حرکت میکند، به اینها نیاز دارید:
- یک کارت ویزیت کوچک
- صابون مایع یا محلول آب و صابون یا مایع ظرفشویی
- خط کش
- قیچی
- یک طشت آب برای قایق بازی!
روش کار:
1. با قیچی کارت را ببرید و آن را به شکل قایق درآورید.
2. شکاف کوچکی در عقب قایق ایجاد کنید. این جا مخزن سوخت شماست.
3. قایق را روی آب بگذارید و چند قطره صابون در شکاف عقب آن بریزید. کمی صبر کنید.
4. قایق راه افتاد. نه؟ فکر میکنید چرا این اتفاق رخ میدهد؟
جاذبه مولکولی بین مولکولهای موجود در سطح آب، باعث ایجاد کشش سطحی میشود. کشش سطحی باعث میشود که این لایه شبیه یک پوسته عمل کند. این پوسته نازک مانند یک بالون است. اضافه کردن صابون مانند ترکاندن بالون است. شما کشش سطحی را از بین میبرید. پوسته شکافته میشود و به دو طرف کشیده میشود. اگر چیزی روی این ذرات آب باشد (مثلا قایق شما) شروع به حرکت خواهد کرد.
5. خوب، اگر دلیلی که ما گفتیم درست باشد، قایق وقتی که صابون را به جای شکاف، روی آب بریزید هم باید حرکت کند. امتحان کنید. حرکت کرد؟
6. دقت کنید که هر بار بایستی از آب تازه استفاده کنید، وگرنه قایق تکان نمی خورد. چرا؟
کلمات کلیدی :